Skip to main content

Míg a korábbi trendek az üvegfalak minél filigránabb megjelenését preferálták, és szinte elvárás volt, hogy ezek a felületek észrevehetetlenül töltsenek be térhatároló szerepet, az utóbbi időszakban a válaszfalak egyre nagyobb szerephez jutnak a designkoncepcióban, a profilok színének, anyagának kiválasztása pedig a részletképzés meghatározó elemévé vált. Emellett a hanggátlásban és beláthatóságban is egyre profibb megoldásokkal találkozunk a dán DEKO rendszereinek kínálatában.

A látszóbordák reneszánsza

Érezhetően visszatért a minél gyakoribb osztással készülő üvegfalak és az egyre látványosabb, egyedi profilok alkalmazása, aminek köszönhetően még több helyen alkalmazzák a DEKO profilosztásos üvegek között megjelenő, acél tartóbordákkal készülő GV-rendszerét. (Ez részben annak is köszönhető, hogy sok üveggyártó cégnek nincsen ilyen jellegű szerkezete.) A látszóbordás üvegfalak előnye, hogy a színek sokkal jobban érvényesülnek, és ezek árnyalatai könnyen kombinálhatók a bútorzattal, valamint a design egyéb elemeivel, míg az osztásnélküli, teljesen átlátszó üvegfalak kevésbé képesek a design karakteres elemeivé válni.

Faprofilok a természetesség jegyében

Részben a fenntartható fejlődés okán, valamint a minél természetesebb megjelenés érdekében, a fa felületek is hangsúlyosabban jelennek meg az épített terekben. Erre reagálva született meg a DEKO minimalista hangulatú FG Nature vonala, amiben az egyrétegű üveg válaszfalakat vékony faprofilok egészítik ki. A nagyméretű, padlótól a mennyezetig érő üvegelemek hozzájárulnak a teljes átláthatósághoz, és nem csak kapcsolatot teremtenek a külső és belső környezet – a mesterséges világítás és természetes fény – között, de akár 42 dB-lel is csökkenthetik a beszűrődő hangokat, ráadásul nem csak látványban, de még a fa jellegzetes illatával is hozzájárulnak a végeredményhez. Bár ezt a 100% faprofilú rendszert itthon még nem alkalmazta a GMB Solutions, egy megvalósult projektjénél faborítással bevont alumínium profilokkal sikerült azonos hatás elérniük. Az azonos hatást annyira jól sikerült elérni, hogy a Confidential Professional Services Company bérleményét, egyéb zseniális belsőépítészeti megoldások és a teljes bérleményt lefedő fa takarású profilok miatt is jelölték Az év irodája díjra. Az egyedi igények kielégítésére, pedig akár még az is megvalósítható, hogy az üvegfalak két oldalán két különböző színű vagy anyagú profil jelenjen meg, ezzel nem csak funkcióban, de designban is leválasztva a két határoló teret.

Hanggátlás perforált lemezzel

Szintén a DEKO újítása, hogy a dupla üvegezésű FG2 rendszernél azzal növelték a hanggátlást, hogy lyukakat fúrtak a két üvegmező közötti összekötő profillemezen. Azáltal, hogy az apró perforálásoknak köszönhetően a két üveglap között visszaverődő hangokat elnyelődnek, három decibelt tudtak növelni a hanggátláson, ezzel pedig elérték a piacon egyedülálló 53 dB hanggátlási határt. Ezért is élvez előnyt a GMB Solutions, mert mint a piacvezető dán DEKO vállalat kizárólagos magyarországi forgalmazója, a folyamatos fejlesztések azonnal megjelennek náluk – így, a hazai piacot megelőzve, a cég fel van készülve az új trendekre.

Okosfólia – átláthatóság gombnyomásra

A piacon néhány évvel ezelőtt jelent meg az e-smartfilm okosfólia, aminek segítségével egy gombnyomásra átláthatóvá vagy nem átláthatóvá tehető egy üvegfelület. Lényege, hogy az üvegfelületre applikálható PDLC alapú folyadékkristályos fólia feszültség hatására opálosból víztisztává válik. Ez a modern megoldás szintén egyre nagyobb teret hódít ezzel megfelelő alternatívát kínálva a lassan nosztalgikus emlékeket nyújtó motoros reluxával szemben, üzemeltetési és költséghatékonysági szempontok tekintetében. Változás érezhető a sima fóliák terén is, és míg korábban a megrendelők kérése jellemzően a minél nagyobb logók, ábrák, képek megjelenítése volt az üvegfalakon, mostanában sokkal inkább jellemző az ajtótok magasságtól térdmagasságig tartó fóliasávok alkalmazása, amivel részben kitakaródnak az emberek, de az mégis látszik, hogy foglalt-e egy adott helyiség vagy sem.

Rövid kivitelezési idejű mobilfalak támadása

A GMB Solutions több éve dolgozik együtt a több mint 20 éves német AboPart vállalattal, és bár korábban is foglalkoztak mobilfalakkal és mobil térelválasztókkal, túlzottan nagy hangsúlyt nem kapott eddig a cég életében ez a termékcsoport. Az elmúlt két évben szorosabbra fűzött partneri együttműködést eredményeként a GMB átvette tőlük a teljes árazási és tervezési feladatokat, így már „csak” a gyártást és szállítást végzi az AboPart. Nem titkolt cél volt, hogy a folyamatosan nyomott ütemben kivitelezett irodaház fitout-ok világában a GMB szeretné leszorítani a minden hazai gyártó által tartott 10-12 hetes kivitelezési időt. Annak köszönhetően, hogy a cég jelenleg is folyamatosan fejleszti ezt a „lábat” is, aminek eredményeképpen bizonyos esetekben akár megrendeléstől számított 4 hét alatt lefolyik a teljes kivitelezés, ezzel harmadára csökkentve a szállítási időt.